Tradycyjny polski rosół – przepis na domową zupę

Smak rosołu często kojarzy nam się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Pewnie u wielu z nas pojawiał się na niedzielnym obiedzie tradycyjny rosół przygotowywany przez babcię lub mamę. 

 

Każdy rosół jest inny

Przepisów na domowy rosół można znaleźć setki. Każdy z nich zazwyczaj opiera się na podobnych składnikach bazowych, jednak dodatki bywają bardzo różne w zależności od tradycji, czy regionu. Niektórzy dodają do rosołu np. suszone grzyby, pomidora, liście kapusty, lubczyk, czy inne produkty nadające niecodzienny smak.

 

Tradycyjny rosół – przepis:

  • woda 
  • 1 kg mięsa (wołowina, kurczak, indyk, cielęcina)
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 duża cebula z łupinką
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • natka pietruszki do posypania

 

Przygotowanie rosołu:

Domowy tradycyjny rosół musi gotować się bardzo bardzo długo i powoli. Dzięki temu wydobędziemy z niego wszystkie smaki i aromaty.

 

Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy całe przygotowane wcześniej mięso. Włączamy grzanie pod garnkiem i czekamy aż mięso zacznie się gotować.

 

W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Cebulę delikatnie oczyszczamy, ale nie zdejmujemy łupinki. Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować zmniejszamy grzanie i dorzucamy warzywa oraz przyprawy. 

 

Garnek częściowo przykrywamy, aby rosół po wielu godzinach gotowania nam nie odparował. Całość gotujemy minimum 3 godziny na bardzo małym ogniu. Rosół ma tylko “pyrkać”, a nie mocno się gotować. 

 

Po ugotowaniu rosół przecedzamy przez gęste sito. Dzięki temu pozbędziemy się wszelkich przypraw i zanieczyszczeń, które wpływają na klarowność rosołu.

 

Propozycja podania

Marchewkę wyłowioną z rosołu kroimy w drobną kostkę. Mięso z rosołu oddzielamy od kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Na dnie głębokiego talerza układamy odrobinę mięsa, marchewki i wcześniej ugotowany cienki makaron. Całość zalewamy chochlą rosołu i posypujemy posiekaną natką pietruszki.