Napoje roślinne – czy warto je pić?

mleko

Napoje roślinne inaczej zwane mlekiem roślinnym stają się coraz bardziej popularnie, nie tylko wśród wegan, którzy unikają mleka krowie, ale także wśród osób na tradycyjnej diecie. Czy napoje roślinne faktycznie są zdrowym zamiennikiem dla mleka krowiego? Kiedy warto po nie sięgać?

Mleko, czy napój?

Używanie terminu “mleko roślinne” jest sprzeczne z prawem Unii Europejskiej, gdzie mianem mleka możemy nazwać jedynie produkt odzwierzęcy, czyli na przykład mleko krowie, czy kozie. Dlatego mówiąc o roślinnych zamiennikach mleka krowiego powinniśmy używać terminu “napój roślinny”. 

 

Czym jest napój roślinny?

Napoje roślinne to nic innego jak produkt do złudzenia przypominający mleko, ale wytworzony z roślin np. soi, kokosa, owsa, migdałów itd. Napoje roślinne często poza głównym składnikiem zawierają także cukier i sól, a także są wzbogacane witaminami i minerałami. Najczęściej do napojów roślinnych dodawany jest wapń. W takim przypadku szklanka napoju roślinnego odzwierciedla szklankę mleka krowiego, jeśli chodzi o zawartość wapnia. Do napojów roślinnych często dodawana jest też witamina D oraz B12.

 

Napoje roślinne – kiedy warto je pić?

Napoje roślinne cieszą się coraz większą popularnością wśród wegan, którzy nie spożywają mleka krowiego, a także u osób z alergią na białka mleka krowiego oraz nietolerancją laktozy.

 

Na co zwrócić uwagę kupując napój roślinny?

Stojąc przed sklepową półką uginającą się pod ciężarem kartoników z napojami roślinnymi warto zwrócić uwagę na:

  • prosty, krótki skład produktu
  • cukier pod różnymi postaciami 
  • zawartość sztucznych barwników i aromatów
  • zawartość zagęstników np. gumy ksantanowej, gumy gellan

 

Podsumowanie

Napoje roślinne, często nazywane mlekiem roślinnym w wielu przypadkach mogą stanowić świetną alternatywę dla mleka krowiego. Wybierając napój roślinny warto zwrócić uwagę na jego skład oraz to, czy jest on wzbogacony o wapń i kompleks witamin.