Ziemniaczki z tatarem ze śledzia

bagietka z kozim serem-4
bagietka z kozim serem-3
Ziemniak i śledzik to królowie każdego przyjęcia. Od dawna już wiem, że bez śledzika żadne party nie może się odbyć. Sałatka ziemniaczana również jest elementem niezastąpionym. Tym razem postanowiłam zrobić mariaż tych dwóch polskich, tradycyjnych wspaniałości. Zestaw taki wygląda na przyjęciu iście królewsko 🙂
Sprawdzi się on również jako świetna przekąska na każdą okazję 🙂

30 małych młodych ziemniaków
2 łyżki oliwy
4 filety śledziowe
mała cebula
kwaśna śmietana (małe opakowanie)
kilka gałązek świeżego tymianku

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C. Ziemniaki wyszorować, skropić oliwą i piec w piekarniku do miękkości (ok. 15-20 minut). Filety śledziowe wymoczyć wcześniej ok 1,5 h (raz zmienić wodę). Śledzie i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Dodać oliwę i część posiekanego tymianku (część zostawić do ozdoby).
Na górze każdego ziemniaka przekroić nożem krzyżyk. Rozchylić trochę ziemniak i położyć łyżeczkę śmietany, a na nią łyżeczkę śledziowego tatara. Na każdym ziemniaku położyć kawałek świeżego tymianku.
bagietka z kozim serem-2

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *