Tartaletki z jagodami

img_1698

Kruche ciasto jest moją wielką miłością, niestety.  Zwykle wypełniam nim całą tartę i uzupełniam sezonowymi owocami. Dzisiaj jednak zrobiłam wersję skromniejszą i w mniejszych f0remkach. Jeżeli chcielibyście wykorzystać przepis do dużej tarty, to wystarczy podwoić składniki. Pierwszym warunkiem udanego ciasta kruchego jest zimne masło. I żadne tam margaryny! Ciasto kruche musi pachnieć masłem i kropka 🙂 Drugim warunkiem, który bywa pomijany (ja jednak do niego zachęcam szczególnie przy wilgotnych wypełnieniach), jest podpieczenie ciasta zanim wypełnimy je owocowym wnętrzem.

/4 tartaletki o średnicy 10 cm/

na ciasto:

125 g mąki pszennej

60 g zimnego masła

łyżka śmietany

2 łyżki cukru pudru

 

środek:

szklanka jagód

pół małego pojemniczka  śmietany 18%

1 jajko

2 łyżki mąki

łyżka cukru pudru

 

Zagnieść ciasto z podanych składników i uformować w kulę. Włożyć do lodówki na 0,5h. Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni. Wyjąć ciasto, rozwałkować na 4 placki i wypełnić nim foremki. Piec 10 minut. Ewentualnie na cieście ułożyć wycięte z pergaminu kółka i wypełnić fasolą. Wyjąć foremki z ciastem. Rozbełtać widelcem jajko, dodać śmietanę, mąkę i cukier puder. Do każdej foremki włożyć łyżkę jagód, zalać masą śmietanową. Piec 15 minut (ostatnie 5 minut na funkcji „góra piekarnika”. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

img_1681

img_1687

img_1705

 

 

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

2 thoughts on “Tartaletki z jagodami

  1. Zrobiłam dzisiaj, pycha! Z podwójnej ilości i w 12 wyższych foremkach na muffinki (troszkę trzeba wydłużyć czas pieczenia). Omnomnomnom 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *