Tarta z karmelizowanymi pomarańczami

IMG_1041,
Leżały w misce okrągłe pomarańcze, aż zakiełkowała myśl na ich przetworzenie. A w co ubrać pomarańcze w sobotnie popołudnie? Tylko w słodycz! I tak powstała tarta z pomarańczą. Jej smakowitość aż mnie zaskoczyła 🙂 Nie bójcie się pomarańczy ze skórką. Doda naprawdę fajnego aromatu. Trzeba tylko zaopatrzyć się w ostry nóż do krojenia. Można też pomarańczę pokroić  w półplasterki, będzie łatwiej.

Przepis jest na tartę o średnicy 25 cm. Ja zrobiłam jedną o średnicy 20 cm i 2 małe.

na ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
60 g cukru
1 jajko

na wnętrze:
budyń śmietankowy
3 szklanki mleka
2 pomarańcze
3 łyżki brązowego cukru
pół szklanki wody

Składniki ciasta połączyć i uformować kulę. Włożyć ciasto do lodówki na ok. 20 minut.
Od pomarańczy odkroić „dupki” i odłożyć je. Pokroić pomarańcze w plastry lub półplastry. Na suchą patelnię wrzucić cukier i zalać wodą. Zagotować do zgęstnienia. Każdy plasterek wrzucić do karmelu i obsmażyć chwilę z dwóch stron. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na wielkość formy. Zwinąć w rulon i przełożyć do formy. Nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach, zarówno w środku jak i po bokach. Wstawić do piekarnika na 15 minut. W tym czasie przygotować budyń zgodnie z przepisem (jeżeli budyń jest niesłodzony, to dodać cukier). Wycisnąć sok z pozostawionych części pomarańczy i dodać do budyniu.
Budyń odstawić do ostudzenia. Tartę wyjąć z piekarnika i trochę ostudzić. Wyłożyć budyń do tarty i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie ułożyć na budyniu pomarańcze i piec jeszcze 15-20 minut.IMG_1070
b

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

4 thoughts on “Tarta z karmelizowanymi pomarańczami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *