Tarta rabarbarowa

IMG_1425

 

 

Dzisiejsza wizyta Mam była idealną okazją do upieczenia ciasta. A w lodówce  – rabarbar. Choć to warzywo (a właściwie łodyga liści), to jednak kategoryzowane w sekcji deserowej.  Wielu z nas kojarzy go z babcinym kompotem lub drożdżowymi wypiekami. Do słodkich wypieków jest też najczęściej wykorzystywany. Rabarbar jest też świetnym dodatkiem do tart. Dzisiejszym jego towarzyszem postanowił być budyń waniliowy J

 

na ciasto:

250 mąki pszennej

125 g zimnego masła

60 g cukru

1 jajko

 

na wnętrze:

kilka łodyg rabarbaru

budyń waniliowy

500 ml. mleka

cukier waniliowy

 

 

cukier puder

 

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 190  st. C. Zagnieść kruche ciast z mąki, pokrojonego w kostkę masła, cukru i jajka. Uformować w kulę, którą włożyć do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wnętrze. Rabarbar pokroić na dwucentymetrowe kawałki, zasypać cukrem waniliowym. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (uwaga! Niektóre budynie są bez cukru, należy je wtedy dodatkowo dosłodzić). Wyjąć ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tartę o średnicy 20 cm. Ciasto nakłuć widelcem Formę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut. W tym czasie z pozostałego ciasta przygotować paski. Wyjąć formę. Na cieście rozłożyć budyń, a na nim rabarbar. Na górze ułożyć kratkę z pasków ciasta. Formę z ciastem włożyć do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

IMG_1415

 

 

 

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *