Dzisiejsza wizyta Mam była idealną okazją do upieczenia ciasta. A w lodówce – rabarbar. Choć to warzywo (a właściwie łodyga liści), to jednak kategoryzowane w sekcji deserowej. Wielu z nas kojarzy go z babcinym kompotem lub drożdżowymi wypiekami. Do słodkich wypieków jest też najczęściej wykorzystywany. Rabarbar jest też świetnym dodatkiem do tart. Dzisiejszym jego towarzyszem postanowił być budyń waniliowy J
na ciasto:
250 mąki pszennej
125 g zimnego masła
60 g cukru
1 jajko
na wnętrze:
kilka łodyg rabarbaru
budyń waniliowy
500 ml. mleka
cukier waniliowy
cukier puder
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Zagnieść kruche ciast z mąki, pokrojonego w kostkę masła, cukru i jajka. Uformować w kulę, którą włożyć do lodówki. W tym czasie przygotowujemy wnętrze. Rabarbar pokroić na dwucentymetrowe kawałki, zasypać cukrem waniliowym. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (uwaga! Niektóre budynie są bez cukru, należy je wtedy dodatkowo dosłodzić). Wyjąć ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tartę o średnicy 20 cm. Ciasto nakłuć widelcem Formę z ciastem wstawić do piekarnika na 15 minut. W tym czasie z pozostałego ciasta przygotować paski. Wyjąć formę. Na cieście rozłożyć budyń, a na nim rabarbar. Na górze ułożyć kratkę z pasków ciasta. Formę z ciastem włożyć do piekarnika na 30 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.