Szakszuka z wołowymi kulkami, cieciorką i cukinią

szakszuka z cieciorka-2
Jak ja lubię takie gotowanie! Wracam do domu, patrzę co jest w lodówce, słucham męża, który krzyczy: „kupiłem wołowinę mieloną, żądam kulek”. I czaruję! Są zamówione kulki, warzywa i duuużo aromatycznych przypraw. Z przyprawami radzę Wam zaszaleć. Uwielbiam wyciągać moje słoiczki, moździerz i mieszać, sypać szczyptami to kolorowe i wyraziste bogactwo. Po dwudziestu minutach stawiam na stolę kolorową patelnię „z kulkami”, a mąż się bardzo uśmiecha 🙂

/4 duże porcje/
500 g mielonej wołowiny
puszka cieciorki (400 g)
pomidory w puszce (400 g)
cukinia
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 jajka
łyżeczka mielonego kardamonu
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka kuminu
łyżeczka kolendry
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

Wołowinę posolić i popieprzyć. Uformować małe kulki. Smażyć chwilę na tłuszczu, aż się lekko zarumienią. Zdjąć z patelni. Dodać pokrojone w piórka cebule i pokrojoną w półplastry cukinię. Podsmażyć kilka minut. Dodać kulki, pomidory, cieciorkę. Kumin i kolendrę utrzeć w moździerzu. Dodać wszystkie przyprawy, sól, pieprz. Przykryć i dusić kilka minut. Wbić 3 jajka, przykryć i gotować chwilę, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
szakszuka z cieciorka-2

szakszuka z cieciorka-3

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *