Świąteczny chutney z jabłek

IMG_0889
Lubicie obdarowywać swoich bliskich prezentami przygotowanymi przez siebie? Ja bardzo lubię, oczywiście tymi jedzeniowymi. Ten chutney został przygotowany specjalnie na taką okazję. Świetnie nada się na świąteczny stół do wędlin i mięsiw, będzie też dobrym dodatkiem do serów.
Przy produkcji takiego prezentu niezbędny będzie perfekcyjny mąż, który perfekcyjnie wyczyści słoiki z etykiet 🙂

/ok. 6 średnich słoików/

2 kg jabłek
200 ml octu jabłkowego
180 g cukru
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka ziaren kolendry
3 cm korzenia imbiru
3 cebule
3 małe, ostre chilli
1 łyżka oleju
sól

Obrać jabłka, wydrążyć z gniazd nasiennych, przekroić ćwiartki, a następnie w plastry. Ocet z cukrem zagotować. Kardamon, kolendrę i goździki wrzucić na chwilę na suchą patelnie, a następnie dorzucić do octu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać obrany i posiekany imbir. Podsmażyć kilka minut, a następnie dodać jabłka. Z chilli usunąć nasiona i drobno posiekać. Dodać do jabłek. Wlać ocet z przyprawami. Dusić ok. 40 minut. Wydłubać kardamon i goździki (jeśli ta opcja jest dla Was zbyt kłopotliwa, to dodajcie sproszkowane). Włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry nogami.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *