Spaghetti z kulkami wołowo-bazyliowymi


Pamiętacie film „Zakochany kundel”? Odkąd go zobaczyłam, zawsze chciałam zrobić spaghetti z kuleczkami. Choć danie jest bardzo proste, to przygotowanie go zajęło mi kilka lat 🙂 Bardzo często przygotowuję tę wersję w wersji bez mięsa. Też jest pyszna.

/4 duże porcje/

paczka makaronu spaghetti
ok. 35 dkg mielonej wołowiny dobrej jakości
cebula
6 sporych pomidorów lub dwie puszki pomidorów w całości
cebula
2 garści bazylii (ja użyłam fioletowej)
2 garści świeżych ziół np. tymianek, bazylia
2 ząbki czosnku
skórka starta z połowy cytryny
1 łyżka sosu worcestershire (opcjonalnie)
łyżeczka sosu chilli
sól, pieprz
parmezan do posypania
oliwa do smażenia

Fioletową bazylię drobno posiekać. Połączyć mięso z cebulą i bazylią, dodać sól i odrobinę sosu chilli (jeśli lubicie ostre). Uformować z mięsa nieduże kulki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Na koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Dorzucić pomidory, skórkę z cytryny, sos worcestershire, chilli, posiekane zioła. Dusić ok 15 minut aż sos zgęstnieje. W tym czasie usmażyć kulki mięsne i ugotować makaron. Makaron wymieszać z sosem, na każdej porcji ułożyć kulki i posypać parmezanem.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *