Sernik z tofu, zwany tofurnikiem, to naprawdę bardzo fajna alternatywa tradycyjnego sernika dla wegan, osób, które źle tolerują nabiał, czy jajka. Nie ma tutaj ani nabiału, ani glutenu, ani jaj. Nie ma tu nawet pieczenia 🙂 A na dodatek jest baaardzo smaczny.
Spód
150 g daktyli
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki kakao
Środek
ok 600 g sera tofu
puszka mleka kokosowego (tylko miąższ)
2,5 łyżeczki agaru
sok z 2 cytryn
pół łyżeczki ekologicznego aromatu waniliowego
150 ml syropu klonowego (syropu z agawy, czy innego dosładzacza)
marakuja
Daktyle namoczyć na 2-3 godziny. Wyjąć pestki, zmiksować z mąką i kakao. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zmiksowaną masę wyłożyć na spód. Uklepać.
Mleko kokosowe schłodzić w lodówce przynajmniej kilka godzin. Otworzyć puszkę i wyjąć tylko twardą część. Przełożyć do garnka, zagotować, Dodać agar i wymieszać dokładnie. Przestudzić. Ser zmiksować na bardzo gładką masę. Dodać sok z cytryny, syrop,aromat, mleczko kokosowe i dokładnie zmiksować. Wylać na spód i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekorować marakują.
Sam wygląd sernika wygląda mistrzowsko! Idealny dodatek do kawy 🙂
Dzięki 🙂 Do kawy w sam raz 🙂
Sernik tofu – rewelacja! Przyznam szczerze, że takiego przepisu jeszcze nie widziałam i z chęcią wypróbuję.
Zachęcam, bo jest naprawdę pycha 🙂