Sernik orzechowy

IMG_0867

Zawsze byłam smakoszem konkretów. Słodkości były na drugim planie. Moja Mama twierdzi, że pierwszy słodycz w moim życiu zjadłam w wieku 6 lat 🙂 Od pewnego czasu robienie wypieków sprawia mi wyjątkowo przyjemność. Wyjątkowo bowiem są one odbierane, co sprawia mi ogromną przyjemność i napędza do samodoskonalenia się. Sernik zawsze nieco mnie zniechęcał, ponieważ jak bardzo bym mu nie dogadzała, to zawsze pojawiła się na nim jakaś rysa, wgłębieni, czy inny mankament. I choć smakowo był zadowalający, to niedomagająca warstwa estetyczna złościła mnie wielce. Do czasu, gdy odkryłam pieczenie  z użyciem wody.  Dzięki temu sernik potrafi naprawdę wyjść perfekcyjnie. Ten przepis jest inspiracją sernikowego guru, czyli Moich Wypieków.

Spód
200 g ciasteczek maślanych
70 g masła

Nagrzać piekarnik do 175 st. C. Masło roztopić i wymieszać w malakserze razem z ciastkami. Wyłożyć masą foremkę o średnicy 23 cm. Piec 6-8 minut.

Masa orzechowa
2/3 szklanki golden syrupu lub brązowego cukru
120-150 g posiekanych orzechów włoskich
70 g masła
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Masło roztopić, dodać orzechy, golden syrup lub cukier, ekstrakt. Gotować 5 minut w rondelku, dodać jajka i gotować jeszcze 5 minut. Masę orzechową wylać na podpieczony spód.

Masa serowa
750 g trzykrotnie mielonego sera (może być ser na sernik z kubełka)
160 g cukru
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
2/3 szklanki śmietany kremówki 36 %
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki umieścić w mikserze i zmiksować do połączenia się (nie miksować zbyt długo). Masę serową przelać do foremki na masę orzechową. Na dolną formę piekarnika wylać wodę, na górnej postawić foremkę z sernikiem. Piec w temperaturze 175 st C przez ok. 1 h. Sernik powinien być płaski i sprężysty. Studzić przez 0,5 h przy uchylonych drzwiczkach.

Polewa
200 g gotowej masy kajmakowej (najlepiej o smaku orzechowym)
kilka łyżek mleka

orzechy do ozdoby

Wlać do rondelka mleko i masę kajmakową. Dokładnie wymieszać i chwilę podgotować cały czas mieszając. Wylać masę na ostudzony sernik. Udekorować orzechami. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

IMG_0874

IMG_0876

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *