Sałatka ze szparagami i truskawkami

IMG_1386Sezon szparagowy w pełni. Wyczekuję go zawsze z ogromną niecierpliwością i wykorzystuję do maksimum. Poza niewątpliwymi walorami smakowymi warto wspomnieć o wartościach zdrowotnych szparagów. Są one cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu. A w dodatku są małokaloryczne. W 100 g mają jedynie 20 kalorii.
Wybierając szparagi zwróćcie uwagę, żeby były jędrne i bez plamek, ze zwartymi główkami. Dobrze, żeby były jednakowej grubości. Zielone szparagi nie wymagają długiego gotowania – ok. 10 minut (najlepiej na parze). Białe szparagi wymagają trochę dłuższego gotowania – 15-20 minut. Szparagi najlepiej gotować w pozycji pionowej w wysokim garnku. Warto związać je w pęczek. Ważne, żeby główki szparagów wystawały ponad wodę. Ja najbardziej lubię jędrne, dlatego gotuję je maksymalnie 8 minut. Największą szparagową biedą jest ich rozgotowanie.

Szparagi fantastycznie nadają się do sałatek. Ostatnio odkryłam świetne połączenie szparagi + truskawki. Zachwyca nie tylko świetnym smakiem, ale i wyglądem. Do takiego zestawu świetnie smakuje sos z owocową nutą.

/2 porcje/

pęczek zielonych szparagów
ok. 10 średnich truskawek
kozi ser twarogowy (np. w rulonie)
roszponka (pół opakowania)

na sos:
2 łyżki oliwy
mały ząbek czosnku drobniutko posiekany
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka miodu lub owocowego chutneya (świetny jest chutney z mango)

Ułamać końce szparagów (odłamują się w odpowiednim miejscu) i ugotować ok. 10 minut w osolonej wodzie. Ostudzone szparagi ułożyć na roszponce. Truskawki przeciąć na pół. Wymieszać składniki sosu i polać tuż przed podaniem. Na górę pokruszyć kozi ser.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *