Sałatka z ziemniaków i łososia

łosośziemniaki2-0175
łosośziemniaki-0158

Polskę opanowała łososiowa fala. Ekskluzywny niegdyś produkt stał się przystępny dla Kowalskiego, który zajada go nawet raz w tygodniu. Nie ma się czemu dziwić, wszak Kowalski słyszał o tym, że ryba ta zawiera niezwykle zdrowe kwasy omega 3. Skoro cena ryby jest przystępna, to Kowalski kupuje, aby jego rodzina żyła zdrowo. Skąd taka przystępna cena łososia? Otóż, podobnie jak z kurczakami, łososie hoduje się na farmach, głównie w Norwegii i Chille. Stłoczone ryby na farmie częściej chorują, więc częściej są karmione antybiotykami. Idealnie byłoby kupować łososia dzikiego, problem jednak w tym, że taki w naszych sklepach praktycznie nie istnieje. Oprócz hodowlanej wersji z Norwegii, mamy jeszcze naszą krajową wersję łososia bałtyckiego. Produkt jest to naprawdę zacny. Nie zrażajcie się tym, że jego kolor jest bledszy. Łosoś wszak niekoniecznie musi być koloru łososiowego. Często nawet te bardziej łososiowe okazy przybierają taki kolor dzięki barwnikom dodawanym do paszy. Zachęcam zatem do wypróbowania łososia bałtyckiego jeśli będziecie mieć taką okazję.
I jeszcze kilka słów o bohaterze dzisiejszego dania: łososiu wędzonym. Na rynku możemy spotkać wersję łososia wędzonego na zimno i na gorąco. Zdecydowanie zachęcam do tej pierwszej opcji. Łosoś taki jest wędzony w temperaturze ok. 30 stopni przez dobę. Dzięki temu zawiera zdecydowanie mniej rakotwórczych składników dymu wędzarniczego. Najchętniej kupuję takiego łososia nad morzem, w sprawdzonym punkcie. Choć liczą go drogo, bo aż 70 zł/ kg.
Co możemy zatem zrobić, aby kupować lepiej? Pytać, czytać i sprawdzać. Coraz częściej na etykiecie z łososiem znajdziemy nazwę producenta. Warto poczytać o tym jak obchodzi się z rybą, którą produkuje.

/4-6 porcji/
kilogram średnich ziemniaków
250 g łososia wędzonego na zimno
pół pęczku koperku
2 łyżki owoców kaparów lub kaparów
skórka starta z połowy cytryny
2 łyżki śmietany 18 %
1-2 łyżki ostrego chrzanu
łyżka oliwy
sól
młotkowany pieprz

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w mundurkach. Nie należy rozgotować!. Ostudzić i pokroić w pół plastry. Wymieszać śmietanę z chrzanem, połowę posiekanego koperku i i większość wiórków z cytryny. Połączyć z ziemniakami. Łososia pokroić w nieduże kawałki. Dodać do ziemniaków. Posolić, popieprzyć, dodać owoce kaparów. Na koniec posypać koperkiem, wiórkami cytrynowymi i pokropić oliwą.
łosośziemniaki2-0179

łosośziemniaki2-0194

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

5 thoughts on “Sałatka z ziemniaków i łososia

  1. jedna z ulubionych sałatek! a z rybami niestety zaczyna być kontrowersyjnie.. we Francji zaczyna się wręcz odwodzenie od jedzenia ryb, a jeśli już to małych, tylko że tam skala jest zupełnie inna niż u nas. Ważne skąd jak ze wszystkim co ląduje na naszych stołach. W każdym razie fajnie, że uświadamiasz!

  2. Dokładnie. Dlatego warto zwracać uwagę na to skąd pochodzą ryby, które jemy. Jak wszystko zresztą 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *