Sałatka z ośmiornicy i ziemniaków

bagietka z kozim serem-3
Odkąd spróbowałam pierwszy raz ośmiornicę, bardzo przypadła mi do gustu. Jej mięso jest miękkie, posmak morza dość delikatny. Kolejne moje spotkanie jednak okazało się nieprzyjemne – ośmiornica była twarda i gumowata. Wtedy też pojawiło się u mnie przekonanie, że ten morski stwór wymaga szczególnych i skomplikowanych przygotowań. Teraz wiem już jednak, że nie jest to takie trudne.
W Polsce coraz łatwiej można ośmiornicę nabyć. Od pewnego czasu pojawia się nawet w Biedronce. W wersji mrożonej oczywiście. Taka wersja jest o tyle korzystniejsza, że kupujemy ośmiornicę już oczyszczoną i wypatroszoną. Jedyny element, którego musimy się pozbyć, to czarny punkt z głowy ośmiornicy.
bagietka z kozim serem-2

1 kg ziemniaków
2 ząbki czosnku
szklanka czerwonego, wytrawnego wina
ośmiornica ( ok. 1 kg)
cytryna
czerwona cebula
2 łyżki kaparów
garść świeżego tymianku
pieprz
4-5 łyżek oliwy

Ośmiornicę rozmrozić, dokładnie wypłukać. Pokroić ząbek czosnku, podsmażyć na dużej patelni lub garnku na 3 łyżkach oliwy, dodać ośmiornicę. Chwilę podsmażyć, a następnie dodać wino i dusić pod przykryciem na niedużym ogniu ok. 75 minut. Ziemniaki ugotować w całości w minimalnie osolonej wodzie. Ośmiornicę wyjąć. Ostudzić. Odlać sos z duszenia.
Cebulę pokroić w piórka i zalać sokiem z połowy cytryny. Połączyć z ziemniakami, kaparami i pokrojoną w dość duże kawałki ośmiornicą. Przygotować sos z oliwy, drobno posiekanego czosnku, 2 łyżek sosu z duszenia ośmiornicy. Polać sałatkę. Posypać świeżym tymiankiem. Popieprzyć. Ponieważ sos z gotowania jest dość słony, to sałatka raczej nie wymaga solenia.
bagietka z kozim serem-4

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *