Sałatka z kaczką i mango

IMG_1399

Nie, nie, za kaczkę to ja się nie zabieram – słyszę często. Podobno, żeby zrobić dobrą kaczkę, to trzeba się nieźle nagimnastykować – równie często. Nic bardziej mylnego. Wystarczy tylko posiąść wiedzę tajemną, którą zamierzam się z Wami dzisiaj podzielić:) Przepis na piersi kacze świetnie nada się również do kaczki na ciepło, można kaczkę marynować na różne sposoby i przygotowywać w ten sposób.

/4 porcje/

2 piersi kacze

paczka mieszanki sałat

1 dojrzałe mango

czerwona papryczka chilli

na sos:

1 łyżka oleju

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka sosu sojowego

łyżeczka miodu

łyżka sezamu

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Skórkę piersi z kaczki naciąć w kratkę. Na rozgrzanej patelni obsmażyć kacze piersi. 3 minuty stronę ze skórą i 1 minutę bez skóry. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry i piec 15-20 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć). Odstawić do ostygnięcia. Zimne piersi pokroić w ukośne plastry. Mango obrać i pokroić w dość duże kawałki. Papryczkę chilli pokroić w cienkie plasterki. Uwaga! Jeżeli nie lubicie bardzo ostrych dań, usuńcie z papryczki pestki.

Na miskę wyłożyć mieszankę sałat, ułożyć na niej plastry kaczki i mango. Składniki sosu wymieszać. Polać. Posypać chilli.

IMG_1391

 

 

 

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *