Nie, nie, za kaczkę to ja się nie zabieram – słyszę często. Podobno, żeby zrobić dobrą kaczkę, to trzeba się nieźle nagimnastykować – równie często. Nic bardziej mylnego. Wystarczy tylko posiąść wiedzę tajemną, którą zamierzam się z Wami dzisiaj podzielić:) Przepis na piersi kacze świetnie nada się również do kaczki na ciepło, można kaczkę marynować na różne sposoby i przygotowywać w ten sposób.
/4 porcje/
2 piersi kacze
paczka mieszanki sałat
1 dojrzałe mango
czerwona papryczka chilli
na sos:
1 łyżka oleju
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka sosu sojowego
łyżeczka miodu
łyżka sezamu
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Skórkę piersi z kaczki naciąć w kratkę. Na rozgrzanej patelni obsmażyć kacze piersi. 3 minuty stronę ze skórą i 1 minutę bez skóry. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry i piec 15-20 minut (w zależności od tego jaki stopień wysmażenia chcemy osiągnąć). Odstawić do ostygnięcia. Zimne piersi pokroić w ukośne plastry. Mango obrać i pokroić w dość duże kawałki. Papryczkę chilli pokroić w cienkie plasterki. Uwaga! Jeżeli nie lubicie bardzo ostrych dań, usuńcie z papryczki pestki.
Na miskę wyłożyć mieszankę sałat, ułożyć na niej plastry kaczki i mango. Składniki sosu wymieszać. Polać. Posypać chilli.