Sałatka z bakłażana i cukinii

10580283_10152292311094091_267982944_o

Ta sałatka zawsze wywołuje w naszym domu duży entuzjazm. Jest trochę pracochłonna i powinna swoje odstać w lodówce, ale warta jest włożonego w nią czasu. Często podaję ją jako dodatek do mięsa, ale sprawdza się też jako samodzielne danie ze świeżą bagietką. Bakłażana i cukinię można piec w piekarniku lub grillować na patelni do grillowania.

 

2 średnie bakłażany

2 cukinie

3 łyżki zielonych oliwek

2 łyżki kaparów

pół pęczka natki pietruszki

pół cytryny

ząbek czosnku

oliwa

Piekarnik nagrzać do 200 st. Bakłażana pokroić w kostkę, cukinie w pół plastry. Piec w piekarniku ok. 15 minut bakłażany i cukinie. Wystudzić. Dodać oliwki, kapary. Zetrzeć na tarce skórkę z cytryny. Dodać posiekany ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Dodać oliwę, sól i pieprz. Wymieszać i odstawić do lodówki minimum na 1 godzinę.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *