Sałatka z arbuza, melona, sera feta i mięty

bagietka z kozim serem-2
Każdy ma swoje dziwactwa. Ja nie przepadam za arbuzem. No wieeem. Arbuza nie da się nie lubić.
Okazało się jednak, że odpowiednie dopasowanie smaków może sprawić, że arbuz zasmakuje. I tak się stało w moim przypadku. Nie bójcie się tego połączenia. Arbuz, feta i mięta naprawdę do siebie pasują. W dodatku, w wersji schłodzonej, tworzą świetną opcję na gorące dni.

pół melona (najlepiej kantalupa)
ćwiartka małego arbuza
200 g sera feta
pół pęczka mięty
mała czerwona cebula
cytryna
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
łyżeczka miodu

Cebulę przekroić na pół i pokroić w piórka, zalać sokiem z połówki cytryny. Odstawić na 10 minut. Melona obrać, wydrążyć z pestek, pokroić w kostkę. Arbuza obrać, wydłubać pestki, pokroić w kostkę. Ser feta pokroić w kostkę. Miętę posiekać. Połączyć wszystkie składniki. Przygotować sos z oliwy, soku z połówki cytryny, miodu i posiekanego czosnku. Zalać nim sałatkę i najlepiej schłodzić przynajmniej przez godzinę w lodówce.
bagietka z kozim serem-3

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *