Sałata z figą i kozim serem

bagietka z kozim serem-2
We wrześniu mój małżonek dobrze wie, że żadne kwiaty nie ucieszą mnie tak bardzo jak figi 🙂 Uwielbiam je bardzo, bo są piękne, smaczne i świetnie komponują się z moim ulubionym rarytasem – kozim serem. Zwykle na pierwszy ogień idzie ta sałata. Sałata ma wiele zalet. Jedną z nich jest czas przygotowania – uwiniesz się w 10 minut. Dodatkowo jest pyszna i ładnie wygląda. Wybierajcie owoce dojrzałe, bez popękanej skórki. Zwracajcie również uwagę na to, żeby nie były zbyt miękkie.

mieszanka sałat
2-3 figi
100 g sera koziego (może być twarogowy w rulonie lub twardszy)
kawałek parmezanu lub innego długo dojrzewającego sera
2 łyżki pestek słonecznika

sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 mały ząbek czosnku
łyżeczka karmelizowanej cebuli (może być miód)
łyżeczka tymianku

Figi pokroić w dość grube półplastry. Ułożyć na sałacie. Pokruszyć lub pokroić ser kozi. Zrobić obieraczką wiórki z parmezanu. Pestki słonecznika uprażyć chwilę na gorącej patelni. Połączyć składniki sosu. Polać sałatę. Posypać pestkami.
bagietka z kozim serem-3

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *