Pulpety z cielęciny z migdałami

bagietka z kozim serem-2
Jest maj, a pogoda wyjątkowo nie sprzyja grillowaniu. Małżonek był nieco rozczarowany, że nie rozpoczniemy sezonu. Do czasu aż podałam pulpety 🙂

/6 porcji/

700 g mielonej cielęciny (może być też inne mięso)
cebula
duży ząbek czosnku
pół bułki
jajko
2 łyżki mąki
łyżeczka gałki muszkatołowej
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
oliwa

sos
200 ml białego wytrawnego wina
kromka razowego chleba
150 g migdałów bez skórki lub płatków migdałowych
2 łyżki płatków migdałowych.
ząbek czosnku
oliwa
500 ml wywaru, najlepiej warzywnego (może być z ekologicznej kostki rosołowej)

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Bułkę namoczyć w wodzie na kilka minut. Posiekać ząbek czosnku i natkę pietruszki. Połączyć mięso z cebulą, czosnkiem, odciśniętą bułką, połową natki (połowę zostawić do posypania). Wbić jajko, dodać gałkę, sól i pieprz. Wyrobić mięso, uformować z niego nieduże pulpety ( mnie wyszło ok. 20). Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanej oliwie.
Rozgrzać oliwę, dodać porwany na kawałki chleb i migdały. Podsmażyć na złoto. Dodać posiekany czosnek (na 15-20 sekund). Zalać winem. Dusić kilka minut. Przełożyć do blendera, dodać wywar i zmiksować. Przelać z powrotem na patelnię. Dodać pulpety i dusić ok. 20 minut. Płatki migdałów wrzucić na kilka minut na suchą patelnię. Pulpety podawać z posiekaną natką i płatkami migdałów, z dużą ilością sosu. Najlepiej smakują ze świeżą bagietką, którą można moczyć w sosie.
bagietka z kozim serem-2

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *