Pulpety garam masala z dynią

IMG_1540

Bardzo prosty, zdrowy i szybki obiad. Pod warunkiem, że kupimy dobre produkty. Pamiętajcie, że indyk też może być naszprycowany antybiotykami i naprawdę warto zrobić poszukiwania, żeby kupić dobre mięso. Moje było dobre, bo nawet kot bardzo się przymierzał do pochłonięcia zawartości miski 🙂
Mojej miski 🙂

ok. 6 porcji
750 g mięsa mielonego z indyka
połowa sporej dyni hokkaido
cebula
puszka mleka kokosowego (400 ml)
2-3 cm korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
3 kwiaty anyżu
2 łyżki przyprawy garam masala
łyżeczka ostrej pasty
sól
2 łyżki oleju kokosowego lub innego do smażenia
pół pęczka kolendry lub natki pietruszki

Cebulę pokroić w kostkę. Dynię pokroić w nieduże kawałki (nie trzeba obierać ze skóry). W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić anyż, cebulę i dynię. Chwilę podsmażyć. Następnie posiekać czosnek i imbir i dorzucić do garnka. Podsmażyć 2-3 minuty. Dodać pół szklanki wody, mleczko kokosowe, przyprawę garam masala i ostrą przyprawę. Z mięsa uformować nieduże pulpety. Włożyć pulpety do garnka. Dusić ok 20 minut. Na koniec posolić. Podawać z posiekaną natką pieruszki lub kolendry.

IMG_1544

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *