Pizza z szynką parmeńską, mozarellą i rukolą

pizza-3
W moim domu nie występują pudełka po pizzy. A nawet jeśli się zdarzą, to od razu z deklaracją, że … ooostatnie. Wszystkiemu winien jest małżonek i jego idealny przepis na pizzę. Opracował wyrób do perfekcji. Wcześniej nie chciał się nim podzielić, bo król pizzy może być tylko jeden. Wydobyłam jednak podstępem i od razu się dzielę. Niewątpliwą zaletą tego przepisu jest to, że czas przygotowania jest krótki. Ciasto jest dość cienkie i sztywne, a jednocześnie środek jest puszysty 🙂 Oczywiście idealnie mieć jeszcze piec na drewno, ale jeśli, tak jak nam, nie zmieścił Wam się w M2, to wyrób z tradycyjnego piekarnika nie powinien Was rozczarować.
Z praktycznych porad wydobywanych latami podstępem i opartych na wnikliwych obserwacjach 😉 Warto zainwestować w dobrą mąkę. Zwróćcie uwagę na typ mąki (numer). Jeżeli kupujecie większe opakowanie drożdży, np. 100 g, to możecie je podzielić na mniejsze części, zawinąć w folię aluminiową i zamrozić. Rozmrożenie takiego zawiniątka zajmuje ok. pół godziny. Należy je włożyć do miski i poczekać.

/duża pizza na blachę o średnicy 35 cm./

ciasto:
niecała szklanka mąki żytniej chlebowej, typ 720
niecałe 2 szklanki mąki pszennej, typ 450
20 g drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
ok. 150 ml wody
łyżka oliwy

dodatki:

puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
mała cebula
świeże zioła (bazylia, tymianek, oregano)
3 plastry szynki parmeńskiej
125 g mozarelli
2-3 pieczarki (jeśli lubicie)
2 garście świeżej rukoli

Z drożdży, cukru, soli, wody i 3 łyżek mąki przygotować zaczyn. Zostawić na 20 minut. Dodać pozostałą mąkę i zagniatać dolewając wody i oliwy. Wygniatać ciasto ok. 10 minut, aż będzie sprężyste. Odstawić na 30 minut, aż ciasto wyrośnie. W tym czasie cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać pomidory, posiekane zioła, sól, pieprz. Dusić na wolnym ogniu ok 20 minut, aż masa się zredukuje. Piekarnik nastawić na temperaturę 250 st. C, z funkcją termoobiegu.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek i włożyć do formy na pizzę lub ułożyć bezpośrednio na blasze. Wyłożyć na nie pomidorową pastę i pokrojone w plastry pieczarki. Wstawić do piekarnika i piec 12-15 minut. Mozarellę poszarpać na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wyjąć pizzę, położyć na niej plastry szynki, posypać serem i piec jeszcze 3-5 minut, aż mozarella się roztopi. Przed podaniem posypać rukolą. Można również skropić oliwą.
pizza-2
pizza-4

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Pizza z szynką parmeńską, mozarellą i rukolą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *