Pieczone jabłka

IMG_0965

Zaglądam do lodówki. Wiem, że ona tam jest, chociaż jeszcze jej nie widzę. Zamykam lodówkę. Widzę! Ukryta między jogurtem a białym serem szarlotka zachęca mnie swoją pyszną maślaną kruszonką. Zamykam! A właśnie, że się nie dam. Biorę szarą renetę i przygotowuję sobie swój własny jabłkowy deser. Jest tak dobry, że małżonek porzuca szarlotkowe szaleństwo i łasi się do mojego jabłuszka 🙂

 

/4 porcje/

4 jabłka (najlepiej szara reneta)
4 łyżeczki miodu (ja wykorzystałam miód żurawinowy z Pachniczówki )
2 łyżki rodzynek
2 łyżki migdałów
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka cynamonu lub przyprawy korzennej

 

sos
1 łyżka miodu
1 łyżka cytryny
1 łyżka masła

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Z jabłek odkroić górę z koconkiem, a środek wydrążyć. Wymieszać bakalie, nafaszerować jabłka. Na górę każdego jabłka położyć łyżeczkę miodu. Wstawić do piekarnika i piec, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się (ja piekłam ok. 0,5 godziny). Zagrzać w rondelku składniki sosu. Polać przed podaniem jabłka sosem.

IMG_0951 IMG_0967

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Pieczone jabłka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *