Pavlova z żurawiną

 

P1030521

Zawsze się wzbraniałam przed bezą. Zdecydowanie za słodkie – mówiłam. I choć pavlovy wszelakie kusiły mnie swym wyglądem i były kulinarnym wyzwaniem, to odkładałam sprawę na kiedyś. Pewnego dnia skosztowałam bezy połączonej z żurawiną i wiedziałam na pewno, że przyjdzie dzień, kiedy będę się musiała z ową wspaniałością zmierzyć. Okrągły jubileusz małżonka wydawał się wspaniałą okazją. Przygotowałam się do przedsięwzięcia z ogromną starannością. Zebrałam przeróżne przepisy, obejrzałam nawet filmik instruktażowy, by ostatecznie zdać się na swoją intuicję i zrobić po swojemu. Pavlova okazała się być naprawdę pyszna. Zniknęła tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia środka. Czuję jednak, że to nie było moje ostatnie spotkanie z bezą 🙂

 

na bezę

7 białek z jajek od szczęśliwych kur
400 g cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej

na krem

250 g serka mascarpone
200 g śmietany 36 %
2 łyżki cukru waniliowego

żurawina
250 g żurawiny (może być mrożona)
2 łyżki cukru

do posypania trochę cukru pudru

Nagrzać piekarnik do 140 st. Białka ze szczyptą soli zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i miksować. Na koniec dodać cytrynę i mąkę ziemniaczaną. Chwilę miksować. Na papierze do pieczenia narysować dwa koła o średnicy 20 cm. Przełożyć masę bezową na koła. Jedną bardziej wyrównać, drugą mniej. Piec co najmniej 1,5 h godziny. Po tym czasie sprawdzić czy beza jest dostatecznie wysuszona na spodzie i na górze i ewentualnie zostawić jeszcze na 0,5h. Ja piekłam w sumie 2h. Moja beza była chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku. Odstawić bezy do następnego dnia.

Zmiksować mascarpone z cukrem. Dodać bardzo dobrze schłodzoną śmietanę i miksować do powstania sztywnego kremu.

Do żurawiny dodać cukier i dusić do odparowania. Ja dodałam odrobinę wody, żeby masa nie była zbyt gęsta.

Pierwszy blat bezy posmarować kremem. Odłożyć 2-3 łyżki masy żurawinowej do dekoracji. Resztę rozsmarować na kremie. Przykryć drugą bezą. Udekorować pozostałą żurawiną, posypać cukrem pudrem. Wstawić do lodówki.

P1030522

P1030518

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *