Pavlova z truskawkami i borówkami

bagietka z kozim serem-3
Wiele osób boi się wyzwania pieczenia bezy. Moim zdaniem zupełnie niepotrzebnie. Nawet jeśli spody nie wyjdą Wam perfekcyjnie to je pokruszcie, zróbcie masą śmietanową, a najlepiej mascarponowo-śmietanową, do tego owoce i efekt murowany. Ja ostatnio rozpaczałam nad blatami, które nie urosły tak jak chciałam, ciężko je było odkleić od papieru, jeden spód wpadł w piekarnik, perfekcyjnie się przyklejając do jego tyłu. Wystąpiły wszystkie bezowe nieszczęścia, włącznie z dorabianiem jednego blatu, a i tak były finalnie zachwyty. Bo takie połączenia smakowe są pyszne. I pamiętajcie! Zawsze mówcie, że właśnie tak miało być 🙂

na bezę

6 białek z jajek od szczęśliwych kur
300 g cukru pudru
szczypta soli
łyżeczka cytryny
łyżeczka mąki ziemniaczanej

na krem

250 g serka mascarpone
200 g śmietany 36 %
2 łyżki cukru pudru
kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego
(lub po prostu 2 łyżki cukru waniliowego)

na sos
300 g truskawek
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

do dekoracji
300 g truskawek
150 g borówek amerykańskich
kilka listków mięty

Nagrzać piekarnik do 140 st. Białka ze szczyptą soli zmiksować na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i miksować. Na koniec dodać cytrynę i mąkę ziemniaczaną. Chwilę miksować. Na papierach do pieczenia narysować po kole o średnicy 20 cm. Przełożyć masę bezową na koła. Jedną bardziej wyrównać, drugą mniej. Piec około 1,5 h godziny. W połowie pieczenia zamienić blaty miejscami (ewentualnie piec z termoobiegiem w niższej temperaturze). Wyłączyć piekarnik i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Odstawić bezy do następnego dnia.

Zmiksować mascarpone z cukrem i wanilią. Dodać bardzo dobrze schłodzoną śmietanę i miksować do powstania sztywnego kremu. Nie miksować dłużej.

Truskawki wymieszać z cukrem i gotować, aż truskawki się rozpadną. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z łyżeczką sosu, dodać do reszty sosu. Podgotować chwilę. Przecisnąć sos przez sitko.

Krem podzielić na połowę. Każdy blat posmarować kremem. Na górze ułożyć pokrojone na połówki truskawki, borówki i listki mięty. Polać sosem. Można schłodzić w lodówce, ale najlepiej nie za długo, żeby beza nie rozmiękła od owoców i sosu.
bagietka z kozim serem-2

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Pavlova z truskawkami i borówkami

  1. Sekret dobrego kucharza – umiejętność przekonania gości, że właśnie tak miało być 😉
    Piękny tort 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *