Pasta z awokado i czarnej fasoli

glakamole z fasolo 2-1086

Awokado mam w domu naprawdę bardzo często. Często wykorzystuję je do past wszelakich. Jest naprawdę fajną opcją do przyrządzenia czegoś na szybko na wieczór. Wystarczy dokupić  placki lub nachosy i macie super przekąskę. Dzisiaj coś bardziej sycącego – awokado w towarzystwie czarnej fasoli. Ja zawsze gotuję fasolę sama. Wymaga to trochę zaangażowania, bo trzeba ją wcześniej namoczyć i gotować co najmniej 1,5 godziny, w wersji na szybko proponuję więc sięgnąć po puszkę.

 

2 dojrzałe awokado
szklanka czarnej fasoli/puszka fasoli
1 limonka
1 chilli
ząbek czosnku
kolendra (ewentualnie natka pietruszki)
1 łyżka oliwy
sól

Fasolę moczyć całą noc, gotować do miękkości, ostudzić. W wersji puszkowej tylko odsączyć 🙂 Odrobinę ugnieść widelcem. Awokado wydrążyć. Polać sokiem z połowy limonki i ugnieść widelcem. Chilli, czosnek posiekać. Połączyć fasolę z awokado, chilli, czosnkiem. Dodać sok z połówki limonki, oliwę, posolić. Posypać posiekaną kolendrą.
glakamole z fasolo 2-1091

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *