Papryka nadziewana

papryka-1170

O miłości do pieczonej papryki pisałam już nie raz. Jak już mam upieczoną paprykę w lodówce to możliwości jej wykorzystania jest wiele. Dzisiaj jedna z nich.

4 czerwone papryki
1 serek śmietankowy (Bieluch, Turek)
100 g sera bałkańskiego (lub feto-podobnego np. Mlekowity)
łyżka posiekanego tymianku
łyżka posiekanego rozmarynu
łyżka posiekanej bazylii
starta skórka z połowy cytryny
łyżka oliwy cytrynowej

Papryki upiec w temperaturze 220 st. C, aż skórka będzie pomarszczona i miejscami czarna. Włożyć do miski i zakleić folią. Dzięki temu będzie nam łatwiej obierać. Po półgodzinnym wypoczynku pod folią wyjąć papryki i obrać papryki ze skóry, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na paski ( 1 papryka to osiem pasków). Ser feta zmiksować ze śmietankowym, dodać zioła, skórkę z cytryny, pieprz, ewentualnie trochę soli. Rozłożyć masę na całym pasku papryki. Zwinąć w rulon. Na koniec pokropić papryki oliwą cytrynową i posypać łodyżkami tymianku.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

2 thoughts on “Papryka nadziewana

  1. Pingback: Burger z ciecierzycy z sosem miętowym + grillowane warzywa | Pachnie Obiadem czyli Blog kulinarny, Przepisy

  2. Pingback: Bagietka z pieczoną papryką, awokado i kozim serem | Pachnie Obiadem czyli Blog kulinarny, Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *