Oliwki marynowane w cytrynie i tymianku

oliwki z cytryna-3Dzisiaj przepis szybki, miły i przyjemny. Dla wielbicieli oliwek będzie to rarytas. Na rynku niby mamy zalew oliwek, ale jak zaczniemy poszukiwania tych naprawdę dobrych, to okazuje się, że wcale nie ma w czym wybierać. Od dawna już poszukiwałam oliwek, których mogłabym użyć do marynowania. Zależało mi na opcji z pestką, najlepiej niedużą, mięsistych, nie za słonych. Finalnie, małżonek, który zaangażował się w poszukiwania, odnalazł w Gdańsku 🙂 Zamawiamy je sobie i marynujemy z wielką rozkoszą na różne sposoby. Dzisiaj jeden z nich.

250 g zielonych oliwek odsączonych z zalewy
2-3 ząbki czosnku
świeży tymianek (dość dużo, ale wedle gustu)
skórka otarta z jednej cytryny
100 ml dobrej oliwy

Na patelnię wlać oliwę, dodać oliwki, posiekany tymianek i skórkę z cytryny. Podgrzać na małym ogniu kilka minut. Dodać posiekany czosnek. Przełożyć do słoika. Najlepsze będą po 2-3 dniach marynowania.
oliwki z cytryna-2

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *