Minicalzone z warzywami

P1030158Mój mąż jest mistrzem ciasta drożdżowego. Pizza to jego domena. W tym cieście też oczywiście maczał palce 🙂 Ciasto można  przygotować również z suszonych drożdży ( na 0,5 kg mąki wystarczy 15 g). A środek  calzone daje nieskończenie dużo możliwości. My postawiliśmy na cukinię, bakłażana i pomidory, na pewno się sprawdzą również inne kombinacje.

 

/8 calzone/

ciasto:

500 g mąki pszennej

250 ml wody

40 g drożdży

3 łyżki oliwy

sól

farsz:

cukinia

bakłażan

cebula

2 pomidory

2 ząbki czosnku

tymianek

sól, pieprz

100-150 g koziego sera typu camembert w rulonie

 

 

Z podanych składników zagnieść ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotować farsz. Zeszklić cebulę. Dodać pokrojone w kostkę cukinię i bakłażana. Czosnek pokroić w kosteczkę i dodać do warzyw. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę i dodać do warzyw. Dusić chwilę. Warzywa nie powinny być rozgotowane. Odsączyć nadmiar soku na sitku. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą część rozwałkować na placek. Na środku położyć farsz i pokrojony w kostkę kozi ser. Dokładnie skleić. Sklejone calzone można posypać ziołami prowansalskimi. Odstawić na 15minut. Piec ok. 15 minut, aż będą złotego koloru.

P1030149 P1030152 P1030159

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *