Mini tarty z porzeczkami i budyniem


Dzisiaj będzie o porzeczkach. Odkąd przestałam je zajadać z babcinej działki, to nieco zapomniałam o tych kulkowych cudach. A szkoda, bo poza cudownokwaskowatą przyjemnością smakową, porzeczki są bardzo, bardzo zdrowe.
Białe, czerwone i czarne. Wszystkie są cennym żródłem błonnika (między 6,4-7,9 w zależności od koloru, im mocniejszy kolor tym więcej). Przypisuje się im też właściwości korzystnie wpływające na układ pokarmowy i oczyszczanie organizmu z toksyn. Dzięki zawartości rutyny i witaminy C wspierają układ odpornościowy i poprawiają wygląd skóry. Bogactwo witamin z grupy B, cynku, potasu powoduje, że owoce te świetnie wpływają na jakość naszej skóry, włosów i paznokci. Oczywiście prym w zawartości witaminy C wiodą porzeczki czarne, które ogólnie uchodzą za najzdrowsze. Ponieważ są w związku z tym bardzo kwaśne, to do dzisiejszego deseru użyłam odmiany czerwonej i czarnej.

/10-12 mini tart o średnicy 10 cm/
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g schłodzonego masła
jajko
60 g cukru

budyń waniliowy
0,5 l mleka

300-400 g porzeczek
cukier puder do posypania

lody waniliowe do podania

Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 0,5 godziny. w tym czasie przygotować budyń zgodnie z przepisem. Jeżeli budyń nie zawiera cukru, to dodajcie.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Ciasto rozwałkować małymi partiami i wyłożyć nim foremki. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piec 10-15 minut, aż ciasto się lekko zarumieni. Dodać budyń, posypać porzeczkami i wstawić do piekarnika na 15 minut. Schłodzone tarty obficie posypać cukrem pudrem. Świetnie też będą smakować z gałką lodów waniliowych.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

2 thoughts on “Mini tarty z porzeczkami i budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *