Mini tarty orkiszowe z brzoskwiniami

bagietka z kozim serem-2

bagietka z kozim serem-3
Historia tart jest taka. Przychodzą goście na niedzielnego grilla. To może jakiś deser? To jest naprawdę dobra opcja na szybko.
Stawiam na stole deser informując, że są to tarty orkiszowe. Panie od razu śmiało sięgają i zajadają. Panowie nie tykają takich dziwactw. Mija godzina, panie sięgają po kolejne tarty. Zostaje jedna sztuka. Najodważniejszy ze wszystkich panów sięga po nią z obawą i drżeniem rąk. Pozostali panowie, zachęceni odwagą kolegi decydują się spróbować kawałek. „O, jakie to dobre! Jest jeszcze? I to z tego orkiszu??”. Nie bójcie się mąki orkiszowej 🙂

/6 średnich tart/
120 g mąki orkiszowej
60 g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki ksylitolu lub cukru

4 duże lub 6 małych brzoskwiń
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
6 małych łyżeczek konfitury z gorzkiej pomarańczy (może być inna)

Zagnieść ciasto ze składników. Wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Ciasto rozwałkować dość cienko, wyciąć z niego okręgi i wyłożyć foremki. Nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika na 10 minut. Brzoskwinie pokroić na półplasterki, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ułożyć na tartach. Na każdej rozsmarować łyżeczkę konfitury. Piec 15 minut + 5 minut na zapiekaniu górnym (może być opcja grill).
bagietka z kozim serem-4

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

6 thoughts on “Mini tarty orkiszowe z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *