Mini tarty bezglutenowe z gruszkami i camembertem

IMG_1651

Robię je w wersji dużej tarty lub kilku mniejszych. Na spodzie bezglutenowym, który jest pycha. Połączenie gruszek, camemberta i czerwonego pieprzu jest naprawdę zacne 🙂 Spróbujcie i powiedzcie, co o tym myślicie.

/duża tarta o średnicy 28-30 cm lub 5-6 mniejszych)

ciasto
100 g mąki ryżowej
50 g mąki jaglanej
50 g mąki gryczanej
100 g masła
jajko
szczypta soli

środek
4 średnie gruszki
150 g camemberta
łyżeczka czerwonego pieprzu
łyżeczka rozmarynu
2 jajka
śmietana 18% 150 g.
sól, pieprz

Zagnieść ciasto z podanych składników. Wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st. C. Ciasto podzielić na 6 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć foremkę ciastem. Do każdej foremki włożyć papier do pieczenia i obciążyć (jeżeli nie macie specjalnych obciążników, to sprawdzi się fasola, groch lub ryż). Piec w piekarniku ok 10 minut, następnie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Camembert pokroić w kostkę. Jajka rozmącić ze śmietaną, dodać pieprz, sól i rozmaryn. Wyłożyć foremki gruszkami, serem, posypać każdą kilkoma ziarnami czerwonego pieprzu, zalać zalewą jajeczną. Piec ok. 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a brzegi ciasta będą złote.

IMG_1652

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *