Makaron ZERO kalorii, bezglutenowy z botwinką, szparagami i krewetkami

bagietka z kozim serem-3
Już dawno nauczyłam się omijać produkty light, zero, fit szerokim łukiem. Zazwyczaj są albo niezdrowe, albo niedobre. Do makaronów z serii DIET PASTA podeszłam zatem ze sceptycyzmem, choć ekologiczny Kuba zapewniał, że wszystko jest jak najbardziej naturalne.

Z czego jest?
Makaron jest wytwarzany z rośliny glucomannan, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który pochodzi z korzenia rośliny konjac. Uprawiana głównie w Chinach i Japonii służy do wyrobu mąki, słodkich galaretek i do makaronu zwanego shirataki.

Co jest w środku?
Rozbierzmy zatem ten obco brzmiący składnik na czynniki pierwsze. Niektórzy z Was, jak tylko zrobiłam zajawkę na fb o makaronie, poddawali w wątpliwość jego funkcję sycącą. Otóż zadziwię Was. Po pierwsze makaron składa się głównie z błonnika roślinnego (stąd wartość energetyczna produktu – 6,4 kcal w 100 g.) Błonnik pęcznieje w wodzie aż kilkunastokrotnie, wypełnia więc żołądek dając nam uczucie sytości. Ponadto zawiera dużo wapnia. Aż 40 g w 100 g.

Czy jest zdrowy?
Jest! A nawet bardzo! Badacze makaronu określają go jako bardzo zdrowy z uwagi na korzystny wpływ na poziom cholesterolu i glukozy we krwi. Nadaje się świetnie zatem nie tylko dla osób nietolerujących gluten ale także dla cukrzyków. Badacze dowodzą także, że produkty oparte na glucomannanie obniżają apetyt i przyczyniają się tym samym do spadku masy ciała. Mnie na razie masa nie spadła, ale będę obserwować 🙂

Czy jest smaczny?
Może być jeśli go dobrze przyrządzimy. Makaron ma tę zaletę, że łatwo przejmuje inne smaki. Sam jest dość neutralny, choć po otwarciu torebki czuć lekko rybny zapach. Dlatego zaleca się przepłukać go wodą. Jego konsystencja jest sprężysta. Porównałabym go do makaronu sojowego.
bagietka z kozim serem-2

Jeżeli mimo wszystko nie jesteście przekonani, nie macie akurat pod ręką tego cudu, to w przepisie możecie również użyć makaronu sojowego.

/2 porcje/
proponuję jedną torebkę makaronu DIET PASTA na osobę (ale stestujcie sami ile potrzebujecie)
1/3 pęczka botwinki
kilka szparagów blanszowanych
łyżka oliwy
10 krewetek
łyżka sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
łyżka sosu ostrygowego
ząbek czosnku
szczypta płatków chilli
łyżeczka sezamu

Buraczki obrać, drobno pokroić i podsmażyć 5 minut. Na koniec dorzucić posiekane liście i łodygi botwiny i posiekany ząbek czosnku. Dodać przyprawy i obrane krewetki. Odsączony i przepłukany wodą makaron dodać do składników i podsmażyć jeszcze 2, 3 minuty. Przed podaniem posypać sezamem i płatkami chilli.
bagietka z kozim serem-2

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

2 thoughts on “Makaron ZERO kalorii, bezglutenowy z botwinką, szparagami i krewetkami

  1. Pomimo, że makaron mający 0 kcal nie mało mnie zadziwia, to ten przepis wydaje się super zdrowy i dietetyczny. Zdjęcie zaś wygląda smacznie. 😀 Ciekawe tylko w którym sklepie takie znajdę ten makaron. Natomiast pyszną, dietetyczną potrawe z makaronem można też zrobić na bazie zwykłego, pełnoziarnistego makaronu: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-z-makaronem-jako-dietetyczna-i-po%C5%BCywna-kompozycja Chodzi tylko by zadbać o zdrowe dodatki. Także z pewnościa makaron zero nie jest jedyną opcją do pięknej sylwetki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *