Makaron z łososiem, cukinią, marchewką w śmietankowym sosie

makaron z łososiem i cukinia-2
W tym daniu nie ma specjalnej filozofii. Co najwyżej sentymenty. Przygotowuję je od bardzo dawna, modyfikując przepis. Nie ma tu nic nad wyraz odkrywczego. Nie został przeprowadzony żaden mariaż niezwykłych składników. Nawet nie ma w nim pure z topinamburu ani chipsa z jarmużu 😉 Mimo to jest smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu 🙂

/4 porcje/
300 g dowolnego makaronu (lub ile życzycie)
200 g fileta z łososia
2 średnie cukinie
3 marchewki
cebula
100 ml śmietanki 18%
łyżka musztardy
pół pęczka koperku
łyżka masła
sól, pieprz

Łososia piec 10 minut w temperaturze 200 st. Ugotować makaron. Podsmażyć na maśle cebulą, cukinie i marchewki pokrojone w plasterki (marchewka w cienkie). Podlać niewielką ilością wody z makaronu i dusić 5 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z musztardą i posiekanym koperkiem. Dusić jeszcze 5 minut. Łososia podzielić na niewielkie części i dodać do sosu. Wymieszać z makaronem.
makaron z łososiem i cukinia-3

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *