Makaron z kurkami i mascarpone

IMG_1752

Dzisiejsze danie jest daniem na szybko, a nawet na bardzo szybko. Wystarczy 20 minut, aby mieć gotowy pyszny, sezonowy obiad z kurkami w roli głównej.  Te żółciutkie cudowności wymagają niestety trochę cierpliwości w ich dokładnym umyciu, ale naprawdę są tego warte 🙂

 

/2 porcje/

ok. 150 g makaronu

szklanka kurek

150 ml białego wina

2 łyżki serka mascarpone

1 cebula (biała lub czerwona)

świeży tymianek

wiórki Dziugasa lub Parmezanu

łyżeczka masła

sól, pieprz

Kurki dokładnie umyć i osuszyć. Cebulkę posiekać w piórka. Roztopić masło na patelni i podsmażyć cebulę z kurkami. Dodać wino i gotować ok. 5 minut, następnie dodać mascarpone, posiekany tymianek, sól i pieprz. Zagotować. Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Makaron połączyć z kurkami. Posypać wiórkami z sera i świeżym tymiankiem.

IMG_1744

IMG_1754

 

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *