Makaron soba z krewetkami

IMG_1677
Dzisiaj trochę azjatyckich smaków. Zachęcam do wypróbowania makaronu soba. To odmiana japońskiego makaronu z mąki gryczanej, z domieszką pszennej. Można go bez problemu kupić w kuchniach świata, ale coraz częściej też pojawia się w supermarketach. Generalnie nie jestem zwolenniczką ciemnych makaronów, ale ten wyjątkowo dobrze smakuje.

 

/2 porcje/

120-140 g makaronu soba
10 krewetek
bakłażan
papryczka chilli
ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu ostrygowego
łyżka sosu rybnego
1-2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju rzepakowego
posiekana świeża kolendra
ewentualnie ziarna sezamu

Ugotować makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Bakłażana pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju rzepakowym.Posiekać czosnek i papryczkę chilli, dodać do bakłażana. Krewetki obrać, oczyścić i dorzucić do bakłażana, czosnku i chilli. Dodać sosy, chwilę podsmażyć, dodać makaron. Na koniec polać oliwą sezamową. Podawać z posiekaną kolendrą i/lub uprażonymi ziarnami sezamu.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *