Kurczak z owocami

IMG_0778
Zaczęło się od tego, że małżonek zrobił kompot z suszu. Zapachniało świętami, suszonymi owocami, gruszką. Przypomniał mi się przepis z KUKBUKa na kurczaka z owocami. W misie z owocami jabłka i gruszki, w lodówce podudzia z kurczaka. No to do roboty. Ten przepis świetnie będzie pasował do całego kurczaka. Wydłużcie tylko czas pieczenia na wszystkich etapach.

 

6 kawałków kurczaka (ja wykorzystałam podudzia)
2 łyżki masła
igły z jednej gałązki rozmarynu
2 czerwone cebule
2 jabłka
1 gruszka
150 ml wina
2 łyżki płynnego miodu gryczanego
sól, pieprz
kilka ząbków czosnku

Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Miękkie masło wymieszać z posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem. Kurczaka, umyć, oczyścić, wytrzeć i natrzeć masłem. Wstawić w naczyniu żaroodpornym kurczaka do piekarnika na 30 minut. Dodać wino i piec 15 minut. Jabłka, cebule i gruszki pokroić w ósemki i piec jeszcze 15 minut. Po 10 minutach kurczaka posmarować miodem.

IMG_0765

 

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

4 thoughts on “Kurczak z owocami

  1. Pan San dopytuje kiedy dodać kilka ząbków czosnku i czy je w jakiś sposób je pokroić czy zostawić w całości?
    Jakie wino najlepiej dodać?
    Dakujem! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *