Kurczak z cydrem

IMG_0960
-Co dzisiaj jemy na obiad? -Pałki kurczaka. -Nuuda. I pewnie będzie dietetycznie.
No właśnie, czy kurczak musi być nudą? I w dodatku, żeby było dietetycznie, bo przecież początek roku nieodłączny jest z liczeniem kalorii. Podkręćmy go nieco, a zapewniam Was, że usłyszycie: -Ojej, jakie to dobre 🙂 Dzisiaj właśnie taka kurczakowa propozycja. Idealnie skomponuje się z kaszą. U mnie kasza bulgur.

8 pałek z kurczaka
łyżka oliwy
łyżeczka masła
4 marchewki
2 cebule
350 g pieczarek
300 ml cydru
rozmaryn
tymianek

do podania kasza bulgur lub inna kasza

Kurczaka podsmażyć na łyżce oliwy. /Jeżeli liczycie kalorie, to zdejmijcie skórkę/. Zdjąć z patelni i przełożyć do większego garnka. Podlać odrobiną wody i gotować na niedużym ogniu. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażyć. Dodać do kurczaka. Obrać i pokroić w plastry marchewki, pieczarki w ćwiartki (jeśli są mniejsze) lub w ósemki (jeśli są większe). Podsmażyć na maśle marchewki i pieczarki. Dodać do kurczaka. Posiekać rozmaryn i tymianek i dodać do garnka. Całość zalać cydrem i dusić pod przykryciem ok. 45 minut. Na koniec posolić i popieprzyć. Podawać z kaszą bulgur.
IMG_0962

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

3 thoughts on “Kurczak z cydrem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *