Kurczak pieczony z wątróbką + dynia

P1030695

Po pierwsze, kupcie dobrego kurczaka z wolnego wybiegu. Jeżeli nie macie sprawdzonego sprzedawcy, to upewnijcie się, czy kurczak na pewno nie pochodzi z farmy, czym był karmiony. Najlepiej kupić niedużego kurczaka, trochę powyżej kilograma. Mój małżonek zaszalał i mieliśmy dwukilogramowego kurczakowego króla. Jeżeli zrobicie za dużo nadzienia do kurczaka, to można je upiec dodatkowo w niedużych żaroodpornych naczyniach. Świetnym dodatkiem do kurczaka będzie dynia.

 

1 kurczak (2 kg)
majeranek
sól, pieprz

nadzienie
250 g kurzej wątróbki
1 pszenna bułka
100 ml mleka
pół pęczka natki pietruszki
2 jajka
100 g masła
2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz

dynia z masłem szałwiowym
połówka średniej dyni Hokkaido
50 g masła
kilka listków świeżej szałwii

Kurczaka umyć, osuszyć, posolić, popieprzyć, posypać majerankiem z zewnątrz i w środku. Bułkę namoczyć w mleku. Większość masło zmiksować. Odłożyć łyżeczkę do posmarowania przed pieczeniem. Dodać do niego oczyszczone wątróbki, pokruszoną bułkę, posiekaną natkę, jajka i przyprawy. Zmiksować. Nadziać nadzieniem kurczaka, zszyć nicią, żeby w trakcie pieczenia nadzienie nie wypadło. Kurczaka obłożyć wiórkami z masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec od 1,5 – 2 h (jeżeli Wasz kurczak będzie mniejszy, to odpowiednio krócej). Pozostałe nadzienie (jeżeli Wam zostanie) przełożyć do małych żaroodpornych naczyń i piec w 200 st. C. ok. 15 minut.
Dynię umyć, wydrążyć i pokroić wraz ze skórą w pół plastry. Piec w temperaturze 200 st. C. ok. 10 minut. W tym czasie stopić masło i podsmażyć w nim posiekane listki szałwii.

P1030678 P1030679 P1030682 P1030683 P1030689

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *