Kurczak pieczony z batatami

kurczak z batatami-2
Kurczak kojarzy mi się z jedzeniem kolektywnym. Gorący kurczak „wjeżdża” na stół. Wszyscy robią „ach!”, później krojenie, zajadanie i oblizywanie paluszków. Trochę czasu zajęło mi, żeby osiągnąć efekt „ach” 🙂 Ten przepis pozwoli Wam na upieczenie kurczaka idealnego – miękkiego, ze spieczoną (ale nie przypaloną!) skórką.
Ta wersja ma dodatkowy efekt wizualny w postaci pomarańczowych batatów, czerwonego owocu granatu i zielonej natki.
Taki obiad po prostu musi zrobić wrażenie 🙂

wiejski kurczak o wadze 1,5-2 kg
3 łyżki wędzonej papryki
3 łyżki majeranku
sól, pieprz
2 bataty
pół owocu granatu
pół pęczka natki pietruszki
łyżka oliwy

Kurczaka dokładnie umyć, wysuszyć, natrzeć równomiernie przyprawami. Odstawić na godzinę (jeżeli Wam się śpieszy to możecie pominąć ten punkt:). Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Kurczak włożyć do formy do pieczenia i szczelnie owinąć folią aluminiową. Piec ok. 1,5 godziny (jeżeli Wasz kurczak waży 1,5 kg to można piec 1 godzinę). Bataty pokroić w półplastry. Zdjąć folię, dodać bataty. Kurczaka i bataty skropić oliwą i piec jeszcze pół godziny.
wyłożyć na półmisek. Posypać owocem granatu i posiekana natką pietruszki.
kurczak z batatami-3

kurczak z batatami-4

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *