Krem ze szparagów z kozim jogurtem i szynką serrano

krem ze szparagów-2
Zwykle jem zielone szparagi. Odłamuję końcówki, wrzucam na chwilę do wody i zajadam. Białymi gardziłam konsekwentnie, do czasu aż zrobiłam z nich krem. Warto się trochę „pobawić” z obieraniem, bo taki krem to prawdziwa rozkosz. Wybierajcie w związku z tym okazy średniej grubości (nie za cienkie), pamiętając o tym, że trzeba je będzie obierać. Warto to zrobić, bo białe szparagi są bardziej włókniste.

/2 porcje/
pęczek białych szparagów
mały jogurt kozi (125 g.)
600 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki świeżego tymianku
łyżka masła
mała cebulka
sól, pieprz
2 plastry szynki serrano

Szparagi umyć i obrać obieraczką do warzyw (część 2-3 cm poniżej główki). Końcówki z główką odkroić i odłożyć. Resztę pokroić w dość grube plastry. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i pokrojone szparagi. Podsmażyć ok. 5 minut, a następnie zalać bulionem warzywnym. Dodać końcówki szparagów i dusić wszystko ok 15 minut ( aż szparagi będą miękkie). Szynkę serrano wrzucić na rozgrzaną patelnię i podsmażyć z każdej strony 2 minuty. Ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki. Z bulionu wyjąć 4 końcówki szparagów (do ozdoby). Resztę zmiksować blenderem. Dodać jogurt, sól, pieprz i jeszcze raz zmiksować. Dodać posiekany tymianek (odrobinę zostawić do ozdoby). Wlać zupę do miseczek, ozdobić końcówkami szparagów, tymiankiem, dodać szynkę.
krem ze szparagów-3

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *