Krem z pomidorów

IMG_0311
Uwielbiam pomidory. Dojrzewające w słońcu, o błyszczącej czerwonej skórce, pachnące już z daleka. Mam na nie specjalną miskę, gdzie eksponują się one w oczekiwaniu na schrupanie. Ach! Do takiej chwili jeszcze chwilę trzeba poczekać. W takie marcowe dni tęsknoty pomidorowej robię sobie krem z pomidorów ze słoika bądź puszki. Dodaję dużo przypraw, jest aromatycznie i wciąż pomidorowo. Zupę robi się szybko i szybko się zjada 🙂

/4 nieduże porcje/
400 g pomidorów w puszcze
600 ml wywaru warzywnego, warzywno-mięsnego (ewentualnie wody)
150 ml mleka kokosowego
marchew
cebula
płaska łyżka oleju kokosowego (lub innego tłuszczu do smażenia)
2 gniazda anyżu
łyżeczka ziaren kardamonu
ząbek czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
3 cm kawałek imbiru
sól, pieprz
natka pietruszki do ozdoby

grzanki
3 kromki dobrego pieczywa
łyżka oliwy

Rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić kardamon i anyż. Podsmażyć 3 minuty. Dodać pokrojoną w pół plastry marchew i cebulę. Imbir obrać i pokroić na nieduże kawałki. Czosnek posiekać (nie bardzo drobno). Dodać imbir, czosnek i paprykę i podsmażyć 2-3 minuty. Zalać bulionem i gotować 10 minut, aż marchewka będzie miękka. Dodać pomidory i gotować jeszcze 5 minut. Wyłowić anyż i kardamon. Dodać mleczko kokosowe, zmiksować. Dodać do smaku sól i pieprz. Pieczywo pokroić w kostkę. Podsmażyć chwilę na oliwę, aż pieczywo będzie złociste.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
IMG_0317

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

3 thoughts on “Krem z pomidorów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *