Krem z kasztanów

IMG_0379
Przyznam, że pierwsze kasztany, które jadłam nie przypadły mi do gustu. Uznałam to za totalną abstrakcję. A potem zjadłam puree z kasztanów i wpadłam. Kasztan przypomina w smaku ziemniaka z orzechem laskowym i może być ciekawą bazą do wyczarowania naprawdę fajnych dań. Kasztany są już łatwo dostępne w Polsce w różnych formach. Są sprzedawane na wagę w większości dużych marketów. Zwracajcie uwagę na to, żeby kasztany były błyszczące, ciężkie i pełne. Nie wkładajcie do koszyka okazów gnijących lub pleśniejących. Kasztany zwykle przygotowujemy na dwa sposoby: pieczone lub gotowane. Kasztany najlepiej piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 0,5 h. Wcześniej należy je umyć, osuszyć i naciąć skórkę z wypukłej strony. Po upieczeniu należy zdjąć łupinkę i błonkę, która jest gorzka. Drugim sposobem jest gotowanie. Po umyciu należy gotować w osolonej wodzie ok. 40 minut. Oczywiście trzeba również obrać z łupiny i zdjąć gorzką błonę. Trzecim sposobem jest kupienie już ugotowanych kasztanów 🙂 Ja wykorzystałam taką wersję w moim przepisie.

500 g ugotowanych kasztanów
2 średnie pietruszki
150 ml wina
1 l bulionu warzywnego
150 ml mleczka kokosowego
1 cebula
łyżeczka masła klarowanego
ząbek czosnku
3 garści świeżego tymianku
sól, pieprz

Pietruszki obrać i ugotować do miękkości (najlepiej gotować bulion warzywny razem z pietruszkami). Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić w garnku na maśle, na koniec dodać pokrojony czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać kasztany i pokrojoną w kawałki pietruszkę. Chwilę podsmażyć, a następnie dolać wino. Dusić 5 minut, wlać bulion i gotować jeszcze 5-10 minut. Dodać sól, pieprz i zmiksować blenderem. Na koniec dodać mleczko kokosowe i posiekany tymianek.
IMG_0395

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Krem z kasztanów

  1. W sezonie krem z kasztanów robimy przynajmniej raz – przepadłam po pierwszym spróbowaniu 🙂
    Twój wygląda niesamowicie kusząco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *