Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

IMG_1919

To jest zupa, która w sezonie dyniowym stale gości u mnie w domu. Jest bardzo smaczna i bardzo szybko się ją przygotowuje. Czasem robię tak, że piekę dynię i część używam do zupy, a część jem z kozim serem. Generalnie jednak do przygotowania tej zupy nie trzeba dyni piec. Zachęcam Was do testowania różnych przypraw, ja po swoich eksperymentach prezentuję ulubioną wersję.

/4 porcje/

ok. 1 kg dyni

200 ml mleczka kokosowego

3 szklanki bulionu warzywnego

1 cebulka

1 łyżka oliwy

kilka ziaren kardamonu

laska cynamonu

2 cm korzenia imbiru

chilli (według preferencji – w proszku, świeże, płatki)

świeża kolendra

 

Dynię obrać, pokroić w kostkę, zalać bulionem. Na rozgrzaną oliwę wrzucić kardamon, cynamon, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany korzeń imbiru. Zeszklić cebulę i wrzucić całość do bulionu z dynią.  Dynię gotować do miękkości (zwykle zajmuje to ok 10 minut). Wyjąć z garnka kardamon i cynamon. Odlać 1,5 szklanki bulionu. Zmiksować zupę blenderem. Dodać mleczko kokosowe , posolić i gotować jeszcze chwilę. Dolać tyle bulionu ile lubicie, żeby rozrzedzić krem. Na talerzach posypać chilli i posiekaną kolendrą.

IMG_1918

 

 

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *