Krem z buraka z kozim serem

IMG_0939Miłością do buraka pałam od dawna. Piekę go od dawna i wkomponowuję do przeróżnych wariacji. Znajomi się ze mnie naśmiewają, ale oczywiście zajadają ze smakiem. Szanowałam go tak wielce, że nigdy nie ośmieliłam się potraktować blenderem 🙂 Przyszedł jednak taki moment i czuję, że burak w wariacji kremowej zagości u mnie na stałe. Dzisiaj w wydaniu bardzo klasycznym, z tymiankiem i kozim serem. Żeby nie dokonać całkowitej profanacji, upiekłam najpierw moje buraki, ale dla osób nie darzących ich takim szacunkiem wystarczy je ugotować 🙂

 

/4 porcje/

7 średnich buraków
litr bulionu warzywnego
ząbek czosnku
cebula
łyżka oliwy
4 łyżki koziego sera
świeży tymianek

Buraki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 220 st. C (1,5-2h). Ostudzić, obrać ze skóry, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać buraki, pokrojony drobno czosnek i chwilę podgotować. Zmiksować blenderem. Dodać pokrojony drobno tymianek i zagotować. Podawać z łyżką sera.

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Krem z buraka z kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *