Krem z batatów z chorizo

krem z batatów3-2

krem z batatów3-3
Lubię zmiany pór roku. Są jednak takie miesiące, że aura za oknem naprawdę jest trudna do zniesienia. Dla mnie, takim najtrudniejszym miesiącem jest listopad. Trzeba go jednak jakoś przetrwać. Dzisiejszy przepis jest wielofunkcyjny. Opcja na przetrwanie, terapeutyczna, rozgrzewająca, kojąca i smaczna. Niewątpliwym plusem takiej przyjemności jest dość szybkie przygotowanie. Nieodzownym jednak elementem udanej kuracji jest towarzystwo. Do konsumpcji jesiennego dania należy dobrać osobników łagodnych, życzliwych, posiadających dar opowiadania historii śmiesznych i ciekawych. Podsumowując, ugotuj zupę, zaproś sympatycznych gości, połóż kolorowy obrus, zapal świece. Satysfakcja niewidzenia listopadowej aury gwarantowana 🙂

/6 porcji/
4 średnie bataty
0,5 litra bulionu z warzyw
łyżeczka kuminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
mała cebula
łyżka oliwy
100 g pikantnego chorizo
opcjonalnie kolendra do podania

Cebulę posiekać w kostkę. Bataty obrać i pokroić w niedużą kostkę. Rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, a po chwili bataty. Podsmażyć kilka minut. Zalać bulionem. Kumin i ziarna kolendry zetrzeć w moździerzu. Dodać do batatów. Przykryć pokrywką i gotować do miękkości (ok. 15 minut).Chorizo pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż wytopi się większość tłuszczu i powstanie coś na kształt skwarek. Bataty zmiksować blenderem. Ewentualnie dosolić.Można dolać wody do takiej konsystencji jaką lubicie najbardziej. Zupę wyłożyć na talerze. Polać tłuszczem wytopionym z chorizo, dodać skwarki z chorizo, posypać kolendrą.
krem z batatów3-4

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *