Kasza bulgur z cukinią i fetą

P1030550
Kaszę bulgur odkryłam w zeszłym roku i eksploatuję na różne sposoby. Świetnie nadaje się jako dodatek do obiadów, składnik sałatek, dań na ciepło i zimno. Kasza bulgur cieszy się ogromną popularnością w krajach Bliskiego Wschodu. Zawiera bardzo dużo wartości odżywczych (witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu). Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością błonnika. Kasza bulgur powstaje z ziaren pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Wstępuje w dwóch wersjach: gruboziarnistej i drobnoziarnistej.  Szklankę grubego bulguru należy zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 6-8 min. Drobną kaszę wystarczy zalać 1,5 szklanki wrzątku i pozostawić pod przykryciem 10-15 minut, aż wchłonie cały płyn.

 

szklanka gruboziarnistej kaszy bulgur
duża cukinia
2 średnie czerwone cebule
100-150 g sera feta
1 łyżka oliwy
3 łyżki oliwy cytrynowej
sól, pieprz
mięta (najlepiej świeża, ewentualnie suszona)

Ugotować kaszę. W wersji na zimno studzimy. W wersji na ciepło kaszę ugotować na końcu. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Cukinię pokroić na kostkę i też zeszklić. Posolić i popieprzyć. Wymieszać z kaszą. Posiekać miętę, dodać do kaszy. Wlać oliwę cytrynową, wymieszać. Pokruszyć ser feta.

P1030548

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

2 thoughts on “Kasza bulgur z cukinią i fetą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *