Kacze piersi na marchewkowo dyniowym tagliatelle + pak choi

kaczka z pak choi-2
Słów kilka o popularnej w Chinach kapuście pak choi. Ostatnio coraz łatwiej można ją kupić w Polsce. Nie tylko w kuchniach świata, ale także na bazarach. Cena za kilogram ok. 10 zł. A ponieważ warzywo to jest naprawdę bardzo zdrowe i smaczne, to zachęcam Was do spróbowania. Pak choi ma naprawdę niesamowite korzyści zdrowotne. Po pierwsze, profilaktyka nowotworowa. WorldsHealthiestFoods.com podaje: „Przynajmniej część tej ochrony została powiązana z zawartością glukozynolanów z warzyw z rodziny krzyżowych, w tym pak choi. (Glukozynolany są unikalnymi związkami zawierającymi siarkę, u których wykazano działanie ochronne przeciwnowotworowe). Dzięki zawartości tłuszczów omega-3 i kwasu alfa-linolenowego kapusta ma silne działanie przeciwzapalne. Ponadto służy obniżaniu ciśnienia krwi (ma niską zawartość sodu, jest dobrym źródłem potasu i wapnia, które odgrywają rolę w regulacji ciśnienia krwi).
Warto dodać, że kapusta ta ma bardzo mało kalorii, bo tylko 13 w 100 g. Przygotowuje się ją bardzo szybko, więc może być świetnym dodatkiem do dania.

/2 porcje/
duża kacza pierś (lub 2 małe)
marynata do kaczki:
łyżka oliwy
łyżeczka octu ryżowego
łyżka sosu sojowego
łyżeczka przyprawy 5 smaków
2 marchewki
plaster dyni (dowolnej)
2 kapusty pak choi
cebula
2 ząbki czosnku
2 cm korzenia imbiru
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu ostrygowego
olej kokosowy (lub inny tłuszcz do smażenia)
papryczka chilli
łyżeczka sezamu

Przygotować marynatę do kaczych piersi. Natrzeć je i odstawić do lodówki na 2 godziny. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Skórę kaczą naciąć nożem w kratkę. Wrzucić na nagrzaną patelnię od strony skóry. Smażyć 3 minuty, przerzucić i smażyć 1 minutę. Włożyć do piekarnika na 15-20 minut. Cebulę pokroić w kostkę. Z marchewek i dyni przygotować obieraczką wstążki. Czosnek i imbir pokroić w kosteczkę i podzielić na dwie porcje. Rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego na patelni, wrzucić cebulę, po chwili czosnek i imbir. Chwilę przesmażyć, dodać wstążki z marchwi i dyni. Skropić łyżeczką sosu sojowego. Dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Na drugiej patelni (najlepiej wok) rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego, dodać imbir, czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Dodać przekrojone na pół (jeśli mniejsze) lub na ćwiartki (jeśli większe) kapusty pak choi. Polać kapusty sosem sojowym i ostrygowym. Chwilę podsmażyć, a następnie podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem 5-10 minut.
Kaczkę pokroić w plastry, ułożyć na tagliatelle, posypać sezamem. Obok pak choi.
kaczka z pak choi-3

kaczka z pak choi-4

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Kacze piersi na marchewkowo dyniowym tagliatelle + pak choi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *