Hummus

 

IMG_1483

Sprawę z tego jak bardzo lubię hummus zdałam sobie wtedy, gdy zepsuł mi się blender. Okazało się, że najczęściej przygotowywaną w nim przekąską jest hummus. Przepisów na hummus jest masa, ale podstawowym jego składnikiem jest ciecierzyca zwaną również cieciorką. Można sobie zadać trud, kupić suchą ciecierzycę na wagę i ugotować. Ja najczęściej kupuję tę w puszce. Drugim niezbędnym składnikiem jest sezamowa pasta tahini. Kupicie ją w kuchniach świata, sklepach arabskich, często w sklepach ze zdrową żywnością. Hummus jest fantastycznym smarowidłem do chleba, pity, ale także świetnie się go zajada z pokrojonymi warzywami (marchewka, ogórek).

puszka ciecierzycy (400 g)

łyżka pasty tahini

2 łyżki oliwy z oliwek

łyżeczka kuminu rzymskiego

ząbek czosnku

ewentualnie łyżeczka wędzonej papryki

Do blendera wrzucić odsączoną ciecierzycę, wycisnąć sok z cytryny, dodać oliwę, pastę tahini i ząbek czosnku. Miksować chwilę, jeśli pasta jest zbyt gęsta, to dodać odrobinę wody. Posolić i dodać kumin rzymski. Przełożyć  do miseczki, skropić oliwą z oliwek i posypać wędzoną papryką.

pół cytryny

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *