Halibut z porem + bataty

papryka-0131
Z halibutem lubię się od dawna. To niezwykle delikatna ryba, którą warto po prostu upiec z odrobiną cytryny, soli i pieprzu. Ponieważ sama ryba jest dość neutralna, to warto zaszaleć z dodatkami. Ja dzisiaj pozwoliłam sobie na małe szaleństwo kolorystyczne i smakowe. Oczywiście w podobny sposób co bataty można upiec zwykłe ziemniaki.

/2 porcje/

2 kawałki halibuta (150-200 g każdy)
połówka cytryny lub limonki do podania

por
1 łyżka masła
2 łyżki śmietanki (najlepiej 30%, ale może być też 18%)
100 ml białego wytrawnego wina
sól, pieprz

1 duży batat
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
gałązka rozmarynu

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Bataty pokroić w półplasterki o grubości 1 cm. Wymieszać oliwę z rozmarynem, solą i pieprzem. Wymieszać kawałki batatów z oliwą. Ułożyć bataty na blasze z pergaminem. Piec ok. 20 minut.

Pora pokroić w cienkie półplasterki. Podsmażyć na maśle. Dodać wino. Dusić do odparowania. Dodać śmietankę, sól i pieprz.

Halibuta posolić i popieprzyć. Włożyć do piekarnika z batatami na 7 minut.

papryka-0136

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *