Gryczane tartaletki z morelami i lawendą

IMG_0552

Większości z nas lawenda kojarzy się z kosmetykami, olejkami, świeczkami. Może Was to zaskoczy, ale często znajduje się w mieszance ziół prowansalskich, które dodajemy do sałatek czy mięs. Kiedyś lawenda głównie była wykorzystywana do dań wytrawnych. Dzisiaj zachęcam Was do użycia jej w deserze. Świetnie łączy się z kwaskowatymi morelami i maślanym wytrawnym ciastem. Zrobiłam wersję z mniejszymi tartami, ale ten przepis z powodzeniem możecie wykorzystać w jednej, większej tarcie.
Do tarty użyłam bezglutenowej mąki gryczanej i miodu zamiast cukru.

/6 średnich tartaletek lub 1 duża tarta/
szklanka mąki gryczanej
jajko
łyżka miodu
100 g zimnego masła
12 dojrzałych moreli
2-3 łyżki konfitury z pomarańczy
łyżka suszonej lawendy
ewentualnie świeża mięta do ozdoby

Mąkę połączyć z pokrojonym na kawałki masłem, jajkiem i miodem. Zagnieść w kulę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Morele pokroić na ósemki. Ciasto rozwałkować na 6 placków. Wyłożyć nim foremki. Nakłuć spód i boki widelcem. Piec 10 minut. Wyjąć, ułożyć morele. Morele posmarować warstwą konfitury. Piec 15-20 minut. Na koniec posypać lawendą.
IMG_0546

Dołącz do Pachnieobiadem.pl na:

One thought on “Gryczane tartaletki z morelami i lawendą

  1. Boskie! Uwielbiam połączenie moreli z lawendą, a jeszcze do tego miodowy posmak… Niebo na talerzu! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *